Rabu, 5 April 2017

Trip Bajet 5 Hari 4 Malam TAWAU - SEMPORNA - MABUL : Hari Kelima

Diam tak diam dah masuk hari ke lima kami di Sabah. Cepatnya masa berlalu. Harini kami dah nak balik ke semenanjung. Kami bermalam di De Choice Hotel, agak sunyi juga hotel ni. Mungkin bukan time cuti sekolah kot. Tapi agak selesa, sebab berdekatan dengan Pasar Gantung. Penginapan kami termasuk sarapan. Sarapan boleh tahan sedap juga. Saya order mee goreng basah, suami ambil nasi goreng.




Lepas sarapan kami terus gerak ke Pasar Gantung. Pasar yang ada jual baju-baju yang di gantung. Ada juga baju, kain batik, fridge magnet dan macam-macam lagi. Lupa pula nak ambil gambar. Diorang buka seawal 7 pagi dan tutup jam 9.00 malam. Kami beli apa yang patut untuk di bawa pulang. Lepas tu kami terus gerak ke Pasar Tanjung. Pasar Tanjung tempat orang shopping ikan bilis, ikan masin, kuih, kerepek dan sayur-sayur. Kalo korang nak beli ikan-ikan kering kat sini, dia akan masukkan dalam satu kotak dan wrap kemas-kemas kat korang. Senang nak bawa naik flight nanti. 

Belakang Pasar Tanjung ada Pasar Ikan. Kat situ korang boleh beli udang, ketam atau apa saja untuk dibawa pulang ke Semenanjung. Diorang packing siap-siap dalam box ais untuk korang. Kalau ikutkan hati, memang kami nak beli udang bawa balik, tapi memandangkan keadaan tak mengizinkan, terpaksa batal. Geram gila tengok udang, ikan, sotong besar-besar dan fresh kat sana. MURAH pulak tu!! Korang boleh je berjalan kaki untuk ke semua tempat tu. Dekat-dekat je.

Lepas makan tengahari, kami balik hotel dan ambil barang untuk pulang. 

(Ikhsan Google)




Sebelum pulang, kawan husband bawa kami ke Sup Payau Corner.
Mula tu saya ingat payau tu rasa sup tu payau, rupanya payau tu panggilan untuk rusa. Sedap juga rasa payau. Lembut. Kalo korang teringin nak rasa payau macam mana, korang boleh singgah ke Sup Payau Corner yang bersebelahan dengan Airport Tawau. Flight kami jam 6.00 petang. Masa untuk pulang. Bye TAWAU, bye MABUL.



Alhamdulillah, siap juga Trip Bajet sepanjang 5 hari 4 malam kami di TAWAU-SEMPORNA-MABUL yang semestinya menjanjikan pengalaman dan memori yang terindah. 
Semoga kami diberi kesempatan untuk kesan lagi. Sampai KLIA boleh pula barang yang kami bungkus dalam kotak di ambil orang. Tunggu punya tunggu, ada satu kotak tak di ambil. Jadi kami syak mungkin orang ni tersalah ambil. Terus buat report kat kaunter. Alhamdulillah lepas 3 ari pihak Airasia datang hantar barang tu di rumah.


BAJET HARI KELIMA untuk dua orang


Denda check out lewat : RM 40
Makan tengahari : RM 39
UBER dari KLIA ke rumah : RM 80
Souvenir ikut bajet korang


TOTAL : RM 159.00


***************************************************************


JUMLAH KESELURUHAN SEPANJANG 5 HARI 4 MALAM DI TAWAU - SEMPORNA - MABUL UNTUK DUA ORANG


Hari Pertama : RM 253.90
Hari Kedua : RM 353.00
Hari Ketiga : RM 380.00
Hari Keempat : RM 285.00
Hari Kelima : RM 159.00



Tiada ulasan:

Catat Ulasan