Rabu, 23 Mac 2011

Daging Masak Hitam

Assalammualaikum semua...
Wah,pepagi lg cik Linda nk ajar masak kan???
Tengahari nti bleh la korang blajar buat yer.Jamu anak-anak makan.
Tak pon blajar buat utk mak mertua.Heheheh.
I bkn pro sangat masak memasak ni,tp slalu cuba,so jd la dari xde kan.
I blajar masak ni cuma amek resepi dari blog-blog sifu masak memasak.
Next time i wat entry pasal blog masakan eh.

Okey yer puan-puan,adik sayang,arini kita akan blajar Daging Masak Hitam.
Jeng,jeng,jeng....tengok gambar dl,br ada mood nak buat.TARA....!!


Bahan-Bahan:
500 gm daging [dipotong nipis]
1 s/b serbuk jintan manis
1 s/k serbuk jintan putih [bancuh dgn air rebusan]
4 s/b minyak masak
5 s/b kicap pekat
1/2 cawan jus asam jawa

Bahan Mesin
15 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
15 tangkai cili kering


Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin dan jintan yg dibancuhkan hingga wangi.
3. Masukkan daging dan sedikit air. Biarkan sehingga lembut.
4. Bila sudah lembut masukkan kicap.
5. Masakkan sehingga pekat dan naik minyak. Rasakan garamnya.
6. Bila telah masak boleh hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan